Presentació del número 1 de L’Insurgent

presentacioinsurgentoctubre2011-01El proppassat dijous 6 d’octubre el Casal Independentista de Sants ‘Jaume Compte’ va presentar el número 1 del setmanari L’Insurgent, adquirit recentment pel Casal. L’Insurgent va ser publicat per primera vegada el 8 d’abril de 1932 per part d’Estat Català, més concretament, per part de l’escissió que s’anomenava Força Separatista d’Extrema Esquerra. L’adquisició d’aquest exemplar és de gran significació pel Casal, ja que la publicació del Casal s’anomena L’Insurgent en record del setmanari publicat per Estat Català.

  

El dia 6 d’octubre feia exactament 77 anys que Jaume Compte fou assassinat, a la seu del CADCI, per part de l’exèrcit espanyol. En motiu de l’efemèride, i prèviament a la presentació de L’Insurgent, es va realitzar la conferència “Jaume Compte i els fets dels 6 d’octubre”, on intervingueren Agustí Barrera i Joan Rocamora. Agustí Barrera, del grup d’historiadors Jaume Compte, va realitzar una anàlisi dels fets del 6 d’octubre de 1934, destacant-ne l’aprenentatge que varen suposar per poder aturar l’aixecament militar del juliol del 1936. Joan Rocamora, professor i militant de la CUP, va repassar la vida de Jaume Compte, emmarcant-la en el context del marxisme nacional de l’època.

  

Després d’un breu repàs a la història de L’Insurgent i les seves diferents etapes, es va mostrar a la trentena de persones assistents a l’acte l’original del número 1 de la publicació, on hi destaquen els articles sobre l’obrerisme i la repressió que patia Estat Català l’any 1932. El Casal conservarà en les condicions adequades l’original de L’Insurgent i n’ha fet una còpia per a que tothom que ho vulgui la pugui consultar.

  

En motiu d’aquest acte, el Casal ha editat un opuscle on es reprodueix l’article Jaume Compte: d’Estat Català al Partit Català Proletari (publicat originalment a la revista Lluita (IPC), núm. 114 (des. 1984), p. 24-28), s’explica la història de L’Insurgent i se’n reprodueixen fragments del número 1 de 1932 i del 0 de 1990, editat pel Casal Independentista de Sants ‘Jaume Compte’.

 

presentacioinsurgentoctubre2011-02            presentacioinsurgentoctubre2011-03