El procés independentista es posa a debat al casal Jaume Compte de Sants

1a_xerrada_7“Autodeterminació. Full de ruta i compromís” és el títol de la primera xerrada del cicle que organitza el Casal Independentista de Sants Jaume Compte i que tindrà tres sessions més. En la del passat divendres al vespre van intervenir-hi representants de les quatre formacions polítiques que estan participant en el procés independentista.
Per una banda, Josep Rull i Andreu, secretari d’Organització de CDC, regidor a Terrassa i diputat, va assegurar que el seu partit voldria que “aquest procés es culminés amb la constitució d’un nou estat a nivell del concert de nacions europeu i de caràcter mundial”. Segons Rull la subjectivitat i el concepte de territorialitat són molt rellevants; i tot i que assegura que per ells la nació s’ha d’entendre com una “concepció més àmplia” per qüestions pràctiques “el camp de treball prioritari és el principat de Catalunya”. “Aquest seria el punt de partida amb l’objectiu de poder arrossegar després la resta de territoris”, va dir.

Per altra banda, va intervenir-hi Anna Gabriel i Sabater, militant de la CUP, professora d’Història del dret a la UB i delegada sindical per la CGT, que va explicar que s’erigeixen “com una formació independentista, d’esquerres però independentista”. Gabriel va parlar d’alliberament però va matisar que “no és només en el terreny de l’alliberament nacional sinó que també tenim un compromís en el terreny de l’alliberament social”. Va dir que es consideren hereus dels independentistes dels anys 60 que entenien l’alliberament social i nacional com “un binomi indissociable”. Anna Gabriel i Sabater també va manifestar que per aconseguir els objectius proposats “la mobilització és essencial per la conscienciació”.
L’altra ponència va ser d’Anna Simó, diputada d’ERC i vicepresidenta del Parlament de Catalunya que va assegurar: “És evident que estem en una oportunitat històrica d’aquestes que només passen a cada generació i per tant l’hem d’aprofitar al màxim”. Segons ella, els esdeveniments dels darrers anys han provocat la precipitació del procés i va assegurar que el compromís del seu partit és “arribar fins a la independència de Catalunya i els Països Catalans i mentrestant i en paral·lel treballar quin ha de ser el model d’estat que volem assolir”. Per això considera, va dir, que el diàleg ha de ser plural i a nivell nacional.
Finalment va parlar Josep Vendrell, diputat d’ICV que es va presentar com a representant d’“una força singular en aquesta taula”. “Ens agrada dir que som punt de trobada d’independentistes i de federalistes”, va dir. I va justificar-ho explicant els orígens de la formació: “Som una força que prové del catalanisme d’esquerres, del catalanisme popular, ecologista, socialista [..] però que programàticament sempre hem defensat un model de federalisme plurinacional i sempre hem fet bandera de l’autodeterminació”. Vendrell va explicar que considera que “és un procés que ha de tenir aquest caire transversal” .

 

Font: el3.org

 

1a_xerrada_41a_xerrada_51a_xerrada_6

1a_xerrada_11a_xerrada_31a_xerrada_2