Actes Antinuclears mes de maig

antinuclearsbcnUn altre model energètic és possible i necessari per garantir la viabilitat social i ecologica d’un futur no capitalista.

Les organitzacions socials i sindicals que ens integrem en el col·lectiu Antinuclears de Barcelona som conscients de viure en un Món en que els recursos i ecosistemes bàsics per al manteniment de la vida es posen en el punt de mira dels poders econòmics dominants. Observem com els especuladors fills de la doctrina capitalista més extrema juguen amb les nostres vides posant en el mercat de valors els serveis públics de subministrament d’aigua, les produccions agrícoles i ramaderes (aliments) basades en l’ús de tota mena de substàncies químiques letals i contaminants (aire) i els recursos energètics (combustibles fòssils, gas, urani, etc…) d’una manera impune i amb la total col·laboració de les anomenades “democràcies” occidentals així com dels mass-media controlats pel mateix capital.

Vivim també en un moment de crisi econòmica profunda la qual serveix d’argument al sistema capitalista per exacerbar la seva tradicional política d’agressió a la classe treballadora, als pobles i cultures, als ecosistemes i als recursos naturals per tal de maximitzar els beneficis de les corporacions sense cap mena de control.

 

El fracàs de les cimeres de Kyoto, Rio, Johannesburg i Copenhague han demostrat abastament que el sistema capitalista és incompatible amb el manteniment dels ecosistemes, els recursos naturals i el medi ambient en general. I és enemic també de pobles i cultures, només cal recordar les massacres que en temps recents s’han produït en països que casualment disposen encara de recursos energètics extraïbles a baix cost.
Una de les grans mentides que els poders econòmics han volgut i volen convertir en una “gran veritat” és la suposada bondat de l’energia nuclear en front dels combustibles fòssils. Polítics, mass-media, tecnòlegs a sou, banquers i altres elements d’aquest Món “liberal” s’han omplert la boca amb frases com ara “la nuclear és l’única alternativa possible”, “no contamina”, “és barata”, “genera pocs residus” i coses per l’estil. Nosaltres tenim memòria i recordem els abocaments de bidons plens de radioactivitat al mar, els accidents coneguts i els silenciats, els rostres dels éssers humans contaminats, la destrucció dels espais naturals i la ruïna de molts pobles. I si la memòria falla només cal veure les imatges de la catàstrofe japonesa actual. Ens deien que l’energia nuclear era segura i neta: la realitat ens ha tornat a demostrar l’abast de la mentida i el drama de la impotència de la gent.

 

Des del col·lectiu Antinuclears de Barcelona rebutgem aquesta perspectiva i som conscients que cal actuar per tal de prescindir de l’energia d’origen nuclear. Tanmateix també som conscients que aquesta voluntat s’ha de fonamentar en una profunda transformació del sistema econòmic actual. El nostre coneixement i experiència ens diuen que els recursos del Planeta Terra, i l’energia disponible, són limitats i cal adaptar-se a aquesta realitat. Hem de prendre el control de la gestió d’aquests de les mans dels poderosos i els hem d’administrar d’una manera eficient i respectuosa amb el medi ambient amb l’estalvi com a meta. Tot això no és possible si no es produeix un canvi de model econòmic. No es poden resoldre els problemes si mantenim viva la causa que els provoca. Mentre el capitalisme sigui vigent fracassaran totes les cimeres sobre el canvi climàtic.
Les organitzacions sotasignades ens constituïm com a Antinuclears de Barcelona i volem, amb la nostra activitat, obrir una escletxa en aquest mur asfixiant construït per blindar la rapinya de les corporacions especuladores i proposar altres formes de viure i conviure en harmonia basades en el respecte a la natura i als individus.
No volem el formigó gris de les centrals nuclears, no volem un Món que es deteriora dia rere dia sota la contaminació del sistema socioeconòmic actual, no volem participar en una cursa esbojarrada per obtenir beneficis sense escrúpols.  

Volem un Món lliure i sense isòtops radioactius i el volem ara.

Antinuclears de Barcelona