2a Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans Vilanova i la Geltrú, 18 i 19 de maig de 2012

 


cartell_trobada2012• Tot a punt perquè la Plaça de les Neus de Vilanova aculli la 2a Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans, els propers 18 i 19 de maig.

“Més de 100 casals i ateneus populars del conjunt del país estan convocats a una jornada de debats i assemblees amb l’objectiu d’enfortir la coordinació”

L’Ateneu Vilanoví ja ho té tot a punt per acollir aquest cap de setmana la segona Trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans. L’esdeveiment tindrà lloc el vespre de divendres 18 de maig i durant tota la jornada de dissabte 19 a la Plaça de les Neus, on s’hi ubicarà també ala fira d’entitats socials, que estarà oberta al públic durant tot el dia de dissabte.

La iniciativa de convocar una jornada de trobada i debat del centenar llarg de casals i ateneus dels Països Catalans va sorgir l’any passat del Casal Independentista Can Capablanca de Sabadell, que en va convocar la primera. Coïncidint amb el centenari del 2n Congrés d’Ateneus de Catalunya, celebrat a Vilanova i la Geltrú els dies 24 i 25 de maig, l’Ateneu Vilanoví es va oferir a acollir i dinamitzar la segona edició d’aquesta iniciativa. La Trobada servirà també per celebrar el segon aniversari d’aquesta entitat vilanovina que compta amb un centenar de socis i sòcies, a banda de ser la seu de diversos col·lectius, com l’APMA, la Cooperativa de Consum la Vinagreta, l’Assemblea de Joves de Vilanova, Desperta! i la CUP.

Per a l’ocasió, l’Ateneu Vilanoví ha editat amb la col·laboració del periòdic “l’Accent” una revista especial per a la Trobada, així com cartells i pancartes, per tal de cridar la població vilanovina a participar-hi i aprofitar per explicar què és l’Ateneu Vilanoví i convidar la gent a fer-se’n sòcia i participar-hi. Tal com relaten Carlos de Santiago i Laia Capdet a la revista, l’Ateneu Vilanoví vol ser la casa comuna i el punt de trobada dels moviments socials i de la consciència crítica de Vilanova i la Geltrú.

Programa de la 2a Trobada de Casals i Ateneus

El programa de la trobada conté actuacions de teatre i música als vespres, així com nombroses taules de debat, totes obertes al públic, tot a la Plaça de les
Neus. Dissabte a la tarda, al Foment Vilanoví, tindrà lloc també una conferència internacional a càrrec d’organitzacions culturals del País Basc, Kurdistan i Itàlia.

Teatre i música

Divendres 18 a les 21:30 actuacions teatrals a càrrec del vilanoví Massier Laial i després a càrrec de l’humorista valencià Xavi Castillo. Xavi Castillo és membre i director de la companyia de teatre Pot de Plom, i és cnegut per la censura patida per part de diferents governs del PP a les seves obres que retraten i ridiculuitzen la societat política valenciana. Des de fa uns mesos, Levante TV i Vilaweb ofereixen un programa seu, el “Veriueu-ho”.

Dissabte 19, després de l’Assemblea que clourà els debats de la Trobada començarà cap a les 22:00 un concert de música rock a càrrec dels “Kòdul”, de
Sallent (Bages) i del grup de les Terres de l’Ebre “Xeic!”.

Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic.

Pel que fa als debats, la Trobada n’ha programat quatre per dissabte al matí i tres més per la tarda. Els primers debats, pensats més en clau interna, tractaran sobre assessorament legal de casals i ateneus, solidaritat internacionalista des dels casals i ateneus, les vies de finançament cooperatiu i associatiu dels casals i ateneus, i la coordinació de la progtramació cultural.
Els segons debats, a partir de les 16:30 de la tarda tractaran d’economia alternativa, de mitjans de comunicació social i contrainformació, i de la incidència política dels casals i ateneus en la nostra societat.

Més tard, a les 7 de la tarda, tres organitzacions culturals consolidades d’altres països explicaran la seva experiència:

– Kafe Antzoki del Païs Basc és el major programador d’espectacles en
euskera i ahora la major escola d’ensenyament d’aquesta llengua, amb
14.000 alumnes. La seva seu més coneguda és el Kafe Antzoki de
Bilbao.
– La Federació d’Entitats Culturals Kurdes a Europa és una vasta xarxa de
casals culturals que relliguen la diàspora d’aquesta nació sense estat,
els kurds, a Europa. Un total de 500 associacions i casals que promouen
l’ensenyament del kurd i de la seva reivindicació nacional, així com
impulsen i participen en els moviments socials i polítics europeus des de
l’esquerra.
– ARCI d’Itàlia és la major associació cultural d’Itàlia, amb un milió de
socis i sòcies i uns 5.000 centres socials. És l’estructura cultural que el
moviment comunista italià va fundar als anys 70 i que ara perviu com a
estructura cultural de l’esquerra plural italiana, amb l’objectiu de difondre
els valors de progrés, compromís i lluita en la societat italiana.

Actes de commemoració del Centenari del 2n Congrés d’Ateneus i Societats de Cultura de Cataluna, celebrat a Vilanova el 24 i 25 de maig de 1912.

L’Ateneu Vilanoví ha impulsat paral·lalement una commemoració d’aquesta efemèride, conjuntament amb entitats culturals històriques de la ciutat. La Unió Vilanovina, el Foment Vilanoví, l’AE Talaia, l’Institut d’Estudis Penedesencs i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, juntament amb l’Ateneu Vilanoví, han programat un cap de setmana (1, 2 i 3 de juny) d’activitats per recordar l’antic Ateneu de Vilanova i el 2n Congrés d’Ateneus. En els propers dies donaran a conéixer el programa d’activitats.